6 November 2016

Khayelitsha del 7

När vi kommer ut till centrat får vi till vår stora förtjusning höra att nästa mål är ett besök hemma hos vår frontfigur nr ett Sisipho Sakawula som nu är fyra år gammal. Hon bor tillsammans med sina relativt unga föräldrar i ett av de mest utsatta och fattiga områden ute i Khayelitsha. Sisipho var förra årets omslagstjej för Svenska Kyrkans Internationella arbetes julkampanj. Jag minns första gången vi var uppe i Uppsala för samtal med ansvariga för det Internationella arbetet angående vår kampanj. Det första jag såg när vi kom innanför entren var en stor bild på väggen där Sisipho höll upp sina fem fingrar som symbol FÖR LÅT FLER FÅ FYLLA FEM. Bilden gjorde ett väldigt starkt intryck på mig och på nått sätt har hon genom denna bild, som förföljt mig sedan dess, gjort mig mer och mer inspirerad i vårt arbete att samla in pengar för att ge barnen en förutsättning till ett bättre och längre liv.

När vi lämnade Sverige för transport ner till Kapstaden hade jag två drömmar vilka båda infriades samma dag. Träffa Desmond Tuto på morgonen för att sen fortsätta hem till Sisipho, kändes nästan lite overkligt. Vi åker, tillsamman med Erik vår fotograf samt en Mentor mamma som bor granne med Sisipho, genom ett regnigt och blåsigt Khayelitsha. Kommer fram till ett av de mer utsatta områdena i kåkstaden, här står plåtskjulen vägg i vägg. Väggar och tak av av plåt där plattorna ligger omlott. Golven är i samma nivå som marken utanför, där jordgolvet ofta är täckt av en plastmatta. När det regnar vilket det gör ganska ofta och riktigt rejält droppar det inte från taken, det formligen forsar in och det blir blött både ovanifrån och utifrån. Himlen är hotfullt mörk och det blåser en hel del.

Hjärtat bultar lite extra när vi står utanför Sisiphos dörr. Mentor mamman knackar resolut på dörren och till slut öppnas den av en yngre man, Sisiphos pappa. Vi erbjuds att stiga in, ingen skymt av nån liten tjej. Efter lite småprat om vilka vi är och information om vår kampanj ropar han fram Sisipho som lite försiktigt lösgör sig från mörkret bakom en fasadvägg. Här kommer hon, dom tidigare så fina flätorna har försvunnit. Fantastisk känsla att äntligen få se henne på riktigt. Hon är påtagligt blyg så klart, håller sig i pappans ben och kikar lite försiktigt på oss. Hon känner Mentor mamman vilket är till stor hjälp. Efter en stund går vi över till Mentor mammans hus, här finns Sisiphos kompis en liten busig 5-årig kille. Hon tinar snabbt upp och dom börjar leka med varandra.

Att få sitta med Sisipho i knät och få sträcka upp fem fingrar som symbol för att FLER SKA FÅ FYLLA FEM känns helt magiskt. Nästan större än att sitta ner på stolen jämte Desmond Tutu.

Sisipho är en fantastisk glad och positiv tjej, hon har lätt för att skratta och hennes leende smälter omgivningen, i alla fall dom som kommer från Sveriges rike. På bilden till förra årets julkampanj var hon 3 år, nu är hon 4 år. När vi kommer tillbaka nästa år har hon förhoppningsvis fyllt 5.

Sisipho, Andreas och jag vädjar om en gåva till vår kampanj där pengarna via Svenska Kyrkans Internationella arbete går till de utsatta barnen nere i kåkstäderna via Mentor mammornas otroligt viktiga arbete. Jag kan lova att pengarna gör skillnad.

LÅT FLER FÅ FYLLA FEM säger vi, Svenska Kyrkans Internationella Arbete, Desmond Tutu och Sisipho.