25 February 2017

9 månader till startskottet


Nu är det bara 9 månader till startskottet ljuder över Sydpolens tjocka is. Våra förberedelser fortskrider enligt plan. Vi försöker sammanställa utrustning för loppet och övriga dagar nere på Sydpolens iskyla. Här gäller det verkligen att vara rätt klädd. Inte för mycket och definitivt inte för lite. Frusna händer och fötter är den största fasan. Värmande, vind- och vattentätt är nyckelkombinationen.

Den iskalla luften kan såklart ställa till med problem framför allt för tuffingen Andreas som har köldastma. Via Vapro Produktutveckling AB har vi fått tillgång till varsin andningsmask-värmeväxlare som omvandlar den kalla luften till mer angenäm dito. Vårt största problem just nu är att hitta vantar, skor och strumpor som klarar av att hålla värmen. Det skulle inte vara roligt att komma hem med reducerat antal fingrar eller tår. Goda förslag emottages tacksamt.

Löpningen känns bättre och bättre för varje pass. Har klarat av 3 15-km pass samt ett på 20 och ett stort antal 10 samt intervallpass. Känslan kommer tillbaka mer och mer. Hoppas jag ska vara i tillräckligt bra skick för att klara av Swiss alpin marathon i slutet av juli.
 






Ser med stor längtan och förtjusning fram emot att den 20 mars få sätta mig på planet för destination Kapstaden. Hoppas på många fantastiska möten i Mentor mammornas spår. Mycket privilegierad upplevelse att få se och uppleva deras oerhört uppskattade och viktiga arbete.

9 February 2017

Tillbaka till Kapstaden


Nu är det fixat. Bokat plan för avresa ner till Kapstaden måndagen den 20 mars kl 18.00 från Kastrup. Kommer att stanna en vecka med hemresa söndag 26 mars kl 18.50. Ska bli fantastiskt roligt och spännande att få komma tillbaka och följa Mentor mammorna i deras viktiga och uppskattade arbete ute i Kapstadens kåkstäder.

Längtar framförallt tillbaka till Khayelitsha och alla glada och välnärda barn på förskolorna-barnhemmen. Men allra mest ser jag fram emot att återigen få träffa Sisipho som i år fyller fem. Hon är vår frontfigur och beviset för att insamlade gåvor gör nytta. Första gången jag kom i kontakt med henne var hon tre år och fyller nu således fem.

Vårt förra besök grumlades av att vi blev utsatta för pistolbeväpnat rån ute på en av Philanis förskolor. Nu kommer vi att vara betydligt mer försiktiga för att inte locka fram potentiella rånare. Med tanke på den mycket utbredda arbetslösheten i Khayelitsha är det inte konstigt att några tar chansen att skaffa sig lite extra pengar genom att råna aningslösa turister på deras pengar, förhoppningsvis går pengarna till att försörja en svältande familj.

Det är oerhört viktigt att bryta spiralen av fattigdom, brist på utbildning och framtidstro vilket i hög grad bidrar till den utbredda kriminaliteten. Det farligaste som finns är att födas in i fattigdom.

Var femte sekund dör ett barn som inte uppnått fem års ålder vilket innebär att drygt 6 miljoner barn dör varje år före fem års ålder.
 
Som upplysning meddelas att alla omkostnader för min resa och boende betalar jag ur egen plånbok. Alla gåvor insamlade via Svenska Kyrkans internationella arbetes kontonummer här intill går till Mentor mamma projektet i Sydafrika. Bidrag stora som små mottages med stor tacksamhet och jag kan lova att dom gör skillnad för de mest utsatta mödrarna-barnen i kåkstäderna. Många droppar kan skapa en brusande flod med löften om en bättre framtid.